Cultivar l’amistat és regar la pròpia consciència i la dels altres. Qui cuida als amics està aprenent a comprendre el seu lloc en el món relacional. En temps d’agitació personal, els amics exerceixen un paper rellevant en relació a l’autocura, és a dir, en tot allò que té a veure amb la nostra salut emocional en diferents àmbits. Avui més que mai, cultivar espais de comunicació lliure i despreocupada, d’escolta empàtica entre amics, és la resposta vital més prioritària a tot allò que ens manté angoixats.

Els amics poden ajudar-nos, especialment, si partim de l’equanimitat. Entenem l’equanimitat com la clau per relacionar-nos amb els altres amb el mínim patiment possible. Qui exigeix una amistat concreta, amb uns ingredients determinats, probablement veurà frustrades les seves expectatives. En conseqüència, quan les expectatives queden ferides també es fereix l’autoestima i el sentit de pertinença. L’equanimitat ens ensenya a caminar al costat de l’altre, de l’amic i de l’amiga, sense exigir-li un patró predefinit. Aquest patró acostuma a ser automàtic i no ens adonem que en lloc d’oferir amistat l’estem exigint, i a ningú li agrada sentir-se exigit.

L’amistat és un mirall on mirar-se en relació a algú altre. Si dipositem sobre l’altre tota la nostra qualitat de canvi, probablement acabarem esgotant l’autenticitat de la relació i la perdrem. El mirall que ens ofereixen els amics és una oportunitat única per descobrir com ens relacionem amb les persones més estimades, i sigui com sigui, aquesta saviesa hauria de portar-nos a vincular-nos amb més llibertat amb tot i amb tothom. Acceptar que totes les coses estan sotmeses a canvis, – els nostres amics també -, és la primera reflexió que cal fer per no veure’ns immersos en relacions de dependència que mai aconsegueixen satisfer el desig que volem.

Avui més que mai, cal salvar l’amistat del corrent de l’individualisme. Si ho aconseguim estarem més a prop de la plenitud compartida i de l’harmonia amb nosaltres mateixos.

Imatge: pel.lícula Mandrinas.

 

 

 

 

 

caCatalan