a la Bélen

es tan difícil verse a uno mismo como mirar para atrás sin volverse.

H. D. Thoreau

Aquest nadal no faré regals. No em gastaré els diners en tecnologia, ni en roba ni tampoc en cultura per vosaltres. No em posaré al vostre lloc ni faré de detectiu per descobrir si voleu un jersei, unes sabatilles d’anar per casa o el nou cd de La Clandestina. No m’aprofitaré dels dos per un, ni tampoc dels descomptes, les ofertes o el black friday. Tampoc em posaré nerviós per no saber què regalar-vos. Us asseguro que no interrogaré als vostres cohabitants, parents i amics, per esbrinar quina cosa li falta a la vostra vida material.

Si cal, em conjuraré! No enviaré missatges dient-vos que fa temps que no ens veiem, que us trobo molt a faltar, ni us preguntaré amb tedi què és de la vostra vida. Res de res. Si ens volguéssim veure més ens veuríem més, i cap circumstancia ho impediria. Per nadal no faré regals perquè, en gran part, els regals són una falsa extensió de nosaltres: una falsa extensió material que es proclama com a imprescindible per viure.

Aquest nadal donaré. Donaré la meva presència i calma allí a on vagi, m’allunyaré del mòbil, de l’agenda i la feina, m’oblidaré dels estímuls que m’atrapen sense el meu permís i em connectaré amb tots vosaltres: amics, familiars i persones que estimo. Aquest nadal em desfaré dels prejudicis; m’aproparé als altres amb una mirada transparent, i com si cada rostre fos una novel·la per estrenar, cada capítol serà un aprenentatge honest i silenciós. Aquest nadal em crido a l’ordre de donar-me; a l’ordre emocional que sovint em falta quan parlo sense parlar-te, escolto sense escoltar-te i miro sense mirar-te.

L’ordre vital ho és tot si volem viure la vida amb risc y responsabilitat, deixant a un costat l’autoexplotació del voler quedar bé que ens margina entre nosaltres i ens roba la consciència. Voler i poder no semblen tan lluny si de veritat ens volem veure, si de veritat volem compartir-nos. Ho volem, volem donar-nos? Perquè bona generositat no es paga, es dóna!

caCatalan