El Mètode Feldenkrais és un mètode pedagògic que utilitza el moviment com a eina bàsica d’aprenentatge en el procés de millora de la qualitat de vida de les persones. Ens ajuda a millorar la manera com ens movem i la nostra postura però també influeix en la nostra manera de sentir-nos, de percebre la realitat que ens envolta, i en la relació que establim amb nosaltres mateixos.

Aquest  mètode ofereix un context segur per reconnectar amb el nostre potencial d’aprenentatge essencial i ens ajuda a restablir la capacitat per millorar i modificar hàbits de conducta que ens aportin un major benestar. Parlo d’aquella capacitat d’aprendre orgànicament amb la qual tots naixem i que a mesura que ens anem fent grans deixem d’utilitzar, ja sigui perquè creiem que l’hem perduda, perquè pensem que ja no la necessitem o perquè ja no recordem com fer-la servir. El secret de les classes de Feldenkrais resideix en l’ús que es fa del principi de neuroplasticitat cerebral, precisament la clau de la nostra habilitat per aprendre al llarg de la vida. Mitjançant variacions de moviments guiades, atenció corporal plena i exercicis d’imaginació s’estimula el potencial d’aprenentatge i canvi del sistema nerviós.

Personalment, visc el Mètode Feldenkrais com un espai de descobriment personal, on puc observar els meus patrons de moviment però també els meus hàbits d’acció, de pensament i emoció. A través del treball constant amb el mètode, he desenvolupat una major capacitat d’atenció que em permet observar-me sense jutjar-me i em dona eines per canviar allò que ja no em serveix. Cada classe és com un petit laboratori on explorar, jugar, sentir, investigar i descobrir noves vies que estaven ocultes en la meva consciència, expandint-la progressivament i adquirint perspectives més amplies sobre el meu funcionament. En el context d’una classe, un pot aprendre a relacionar-se més positivament amb si mateix la qual cosa li permetrà, paral·lelament, aplicar aquests aprenentatges a altres relacions externes en el seu entorn. L’essència del mètode, tal com expressava el seu creador, Moshé Feldenkrais (1904-1984), resideix precisament en la voluntat d’afavorir el desenvolupament integral de l’ésser humà, per tal d’aconseguir una societat més sana i equilibrada amb individus més madurs, autònoms i amb major qualitat de vida.

Existeixen dos modalitats de treball en el mètode: les classes grupals d’Autoconsciència a través del Moviment (ATM) i les sessions individuals d’Integració Funcional (IF) En cada un d’aquests espais es treballa de maneres complementàries per oferir les eines i les experiències que les persones necessiten per nodrir el seu desenvolupament i procés de millora.

Les classes d’Autoconsciència a través del Moviment s’organitzen en seqüències d’exploracions guiades de moviments, pensades per a ser realitzades a un ritme propi, amb facilitat, i buscant la fluïdesa i la comoditat. Aprenem a respectar els propis límits, abandonant tensions i esforços innecessaris, i d’aquesta manera descobrim com aprenem més ràpidament i amb mes comoditat. Després d’una classe de Mètode Feldenkrais les persones se senten renovades, descansades, connectades amb si mateixes i més relaxades. Al llarg de la pràctica constant l’alumne sentirà com trasllada la sensació de fluïdesa i facilitat a altres àrees de la seva vida, descobrint que el potencial de millora humà és infinit i un camí obert ple de recompenses per al qui s’atreveix a emprendre’l.

Si estàs interessat en conèixer més d’aquest mètode pots venir a provar les nostres classes obertes que es faran durant el mes de setembre.

Més informació a la web de l’espai Límbic i a  www.espaisomart.wixsite.com/margaridaolive

 

caCatalan