Aquest text és un resum de ‘Contra los expertos’, un petit projecte que tenim entre mans. 

Fa mesos que dono voltes sobre la idea o conceptualització del que anomenem experts. Els experts, tal i com els entenem avui, són persones entrenades que ens ajuden sobre temes o decisions importants sobre la nostra propia vida i com no pot ser d’una altra manera, també quan parlem de salut mental.

Durant els últims decennis, però, aquesta representació ha pres una tendència equívoca que acaba traient treu valor a la capacitat que tenen totes les persones per cuidar-se i millorar-se a sí mateixes, promovent l’ús de fórmules sempre externes: “sembla que la solució sempre és detecta a fora, amb els experts”. Motivats pel desig de guanyar una posició més dominant al mercat, els experts han desenvolupat un rol dominant que ha acabat suplantant les capacitats positives, de superació i de resiliència, que les persones demandants d’ajuda ja tenen: parlem de capacitats apreses a través de l’experiència i capacitats conduïdes a través de la seva herència genètica; capacitats tant pragmàtiques, manuals, com de gestió emocional, més abstractes.

La Psicologia, en gran mesura, també s’ha deixat endur per la corrent dels experts. Aquesta, enlloc de lluitar a favor d’una salut integral personalitzada, complexa i heterogènia, ha escollit els sistemes de salut precaris que fomenten la dependència emocional i farmacològica (sistemes de salut privada i també pública). Enlloc d’ajudar-nos a pensar més i a sentir més, els experts han patrocinat una dependència amable entre l’ésser humà i tot allò que és estimulant i que pot consumir-se a través de tot tipus de mètodes, tècniques, teràpies, exercicis, fórmules, dietes, fàrmacs, sistemes robotitzats, etc.

Des del nostre espai, volem defensar una psicologia positiva-humanitzada i professionalitzada allunyada del consum barroer i polititzat. En resposta a la precarització de l’autocura que financen els experts, nosaltres oferim un acompanyament que ha de promoure l’autonomia i el benestar total de la persona i que, en cap cas, ha de reemplaçar aquelles característiques potencialment sanadores que fan de totes i de tots i de totes autènticament expertes. Cal tornar l’expertesa a la persona.

Imatge en record Nicanor Parra ”Respuesta del oráculo”.

caCatalan