La nova expertesa - Espai Limbic
16790
post-template-default,single,single-post,postid-16790,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

La nova expertesa

La nova expertesa

Aquest text és un resum de ‘Contra los expertos’, un petit projecte que tenim entre mans. 

Fa mesos que dono voltes sobre la idea o conceptualització del que anomenem experts. Els experts, tal i com els entenem avui, són persones entrenades que ens ajuden sobre temes o decisions importants sobre la nostra propia vida i com no pot ser d’una altra manera, també quan parlem de salut mental.

Durant els últims decennis, però, aquesta representació ha pres una tendència equívoca que acaba traient treu valor a la capacitat que tenen totes les persones per cuidar-se i millorar-se a sí mateixes, promovent l’ús de fórmules sempre externes: “sembla que la solució sempre és detecta a fora, amb els experts”. Motivats pel desig de guanyar una posició més dominant al mercat, els experts han desenvolupat un rol dominant que ha acabat suplantant les capacitats positives, de superació i de resiliència, que les persones demandants d’ajuda ja tenen: parlem de capacitats apreses a través de l’experiència i capacitats conduïdes a través de la seva herència genètica; capacitats tant pragmàtiques, manuals, com de gestió emocional, més abstractes.

La Psicologia, en gran mesura, també s’ha deixat endur per la corrent dels experts. Aquesta, enlloc de lluitar a favor d’una salut integral personalitzada, complexa i heterogènia, ha escollit els sistemes de salut precaris que fomenten la dependència emocional i farmacològica (sistemes de salut privada i també pública). Enlloc d’ajudar-nos a pensar més i a sentir més, els experts han patrocinat una dependència amable entre l’ésser humà i tot allò que és estimulant i que pot consumir-se a través de tot tipus de mètodes, tècniques, teràpies, exercicis, fórmules, dietes, fàrmacs, sistemes robotitzats, etc.

Des del nostre espai, volem defensar una psicologia positiva-humanitzada i professionalitzada allunyada del consum barroer i polititzat. En resposta a la precarització de l’autocura que financen els experts, nosaltres oferim un acompanyament que ha de promoure l’autonomia i el benestar total de la persona i que, en cap cas, ha de reemplaçar aquelles característiques potencialment sanadores que fan de totes i de tots i de totes autènticament expertes. Cal tornar l’expertesa a la persona.

Imatge en record Nicanor Parra ”Respuesta del oráculo”.

No hi ha comentaris

Publica un comentari